• Service auto non stop

Echilibrare roți

Echilibrare roți

Echilibrare-roți

Procesul de echilibrare roți este procedeul de ajustare a dezechilibrelor de greutate care se pot face vizibile la nivelul unei roți a vehiculului rutier pe care îl deții. O anvelopă dezechilibrată este cea care poate provoacă o deplasare neuniformă a întregului vehicul rutier, dar și disconfort în timpul deplasării cu acesta.

De ce este important procesul de echilibrare roți pentru vehiculul rutier?

Când vine vorba de o roată a unui vehicul auto, aceasta se consideră a fi dezechilibrată atunci când centrul de greutate al acesteia este deplasat, raportat la centrul ei de rotație. Acest tip de dezechilibru poate fi static ori dinamic. Se poate discuta despre un dezechilibru al unei roți de tip static atunci când, în anvelopă, se găsește un punct ușor ori unul greu. Acest aspect face ca întreaga roată să nu se rotească în mod uniform așa cum ar trebui. Pe de altă parte, un dezechilibru dinamic poate apărea atunci când pe laturile medianei din lateral a formațiunii jantă – anvelopă, apare o greutate care nu este egală.

Având în vedere faptul că se discută de diverse greutăți neuniforme în ambele situații, se poate deduce faptul că procesul de echilibrare roți este cel care se ocupă cu egalizarea greutății roților. Acest proces conduce la o rotație corectă a roților vehiculului rutier, fapt ce aduce și siguranță în timpul utilizării vehiculului rutier.

Ce presupune procesul de echilibrare roți?

În cadrul acestui proces de echilibrare roți mecanicul auto fixează roțile, rând pe rând, într-un aparat care se rotește și urmărește în ce loc de pe circumferința roții ar trebui să monteze niște contragreutăți. Acestea sunt unele special realizate, concepute din plumb, pentru realizarea procesului de echilibrare roți. Acest aparat folosit în cadrul procesului de echilibrare roți, este cel care rotește roțile și folosește un sistem de senzori cu ajutorul cărora mecanicul auto profesionist poate observa orice dezechilibru creat la nivelul roților vehiculului rutier, oricât de nesemnificativ s-ar dovedi acesta, prin înregistrarea în aparat a parametrilor roții ce se dorește a fi echilibrată.

Pentru a se putea realiza o echilibrare corectă, mecanicul auto care efectuează acest proces trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

– Să se asigure că, înainte de a pune roata pe aparat, va curăța în prealabil mizeria sau depunerile care pot exista în interiorul roții;

– Va inspecta în detaliu banda de rulare și o va curăța de pietre;

În cazul jantelor din aluminiu este indicată utilizarea unor contragreutăți vopsite.

Unde se poate realiza procesul de echilibrare roți?

Este bine să ai la cunoștință faptul că nu orice mecanic auto Brașov poate efectua procesul de echilibrare roți. Prin urmare, este recomandat să se apeleze la un service auto profesionist. Acest aspect este important atât pentru siguranța ta, cât și pentru buna funcționare a vehiculului rutier pe care îl deții. Procesul de echilibrare roți se realizează doar cu aparate speciale și cu o atenție foarte ridicată. Deoarece roțile sunt cele care fac posibilă deplasarea vehiculului, și sunt cele care asigură siguranță în timpul deplasării, este indicat să nu te joci când vine vorba de repararea și de asigurarea calității lor în timpul deplasărilor cu vehiculul auto.

Dacă procesul de echilibrare roți nu este realizat în mod corespunzător, riscul unui accident în timpul folosirii vehiculului rutier, este unul foarte ridicat. Prin urmare, alege un service auto specializat, unde vehiculul tău va fi reparat doar de către mecanici auto profesioniști, și nu de către mecanici amatori. Siguranța ta și a celor din jur trebuie să fie o prioritate pentru tine.

Când se realizează procesul de echilibrare roți și care sunt cauzele care duc la dezechilibrul acestora?

În ceea ce privește realizarea procesului de echilibrare roți pentru vehiculul tău, la o anumită perioadă de timp prestabilită, ca și în cazul inspecțiilor periodice, aceasta nu este una exactă și nu se poate programa. Când vine vorba despre partea de echilibrare roți, aici lucrurile stau diferit de la o mașină la alta. Acest aspect este datorat faptului că se ține cont foarte mult de tipul vehiculului rutier pe care îl deții, de modul în care îl folosești, ce trasee alegi să parcurgi cu acesta, cât de des ești nevoit să îl folosești și alte elemente care pot să difere de la un vehicul la altul, sau de la un șofer la altul. Cu toate acestea, un lucru este cert: atunci când schimbi anvelopele între sezoane, mai exact, atunci când trebuie să înlocuiești anvelopele de iarnă cu anvelope de vară sau invers, procesul de echilibrare roți este obligatoriu indiferent de vehiculul rutier.

De asemenea, procesul de echilibrare roți pentru cele noi, proaspăt achiziționate, este obligatoriu, atât pentru siguranța ta, cât și pentru întreținerea și funcționarea optimă a vehiculului rutier pe care îl deții. Totuși, pentru a avea o imagine de ansamblu în timp a executării procesului de echilibrare roți, în manualul automobilului pe care îl deții, vei găsi cu siguranță câteva informații despre cât de des recomandă producătorul acestuia o echilibrare a roților. Cei mai mulți mecanici auto profesioniști recomandă o verificare de rutină în ceea ce privește procesul de echilibrare roți, o dată la fiecare 15.000 de kilometri parcurși cu vehiculul auto. În cazul în care nu ajungi să parcurgi acest număr de kilometri într-un an de zile, o dată pe an ar fi intervalul de timp minim care ți-ar putea conferi siguranță în timpul deplasării cu vehiculul. Sau cel mai simplu, ori de câte ori alegi să realizezi schimbul de anvelope.

Care sunt riscurile dacă nu se efectuează procesul de echilibrare roți?

Acum că știi ce presupune echilibrarea roților, dar și când se recomandă a se realiza procesul de echilibrare roți, este indicat să ai la cunoștință și care sunt riscurile care se pot produce în cazul în care nu aduci vehiculul rutier la un service auto Brasov profesionist pentru a realiza procesul de echilibrare roți.

În afară de disconfortul creat de o roată care nu a mai fost supusă procesului de echilibrare roți, și se rotește incorect, mai sunt și alte consecințe, cu urmări mult mai semnificative, atât asupra stării tale de sănătate, cât și asupra bunei funcționări a vehiculului rutier.

Te interesează acest serviciu?
Completează formularul de mai jos!


    Trimite mesaj
    Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
    Call Now Button